Det är den tiden på året då det är dags att göra en självrättelse om man har pengar utomlands som man inte skattat för i Sverige. Var gör man det och vilka är de som oftast flyr undan skatt i Sverige och Skandinavien?
Vad är egentligen frivillig rättelse? Det är en slags självrättelse som många gör de misstänker att de inte betalat tillräckligt med skatt. Det är en ganska smart sak att göra, som minskar risken betydligt för att åka på en skattesmäll i ett senare skede. Det går till exempel att göra en frivillig rättelse hos haglundpartners.
Självrättelse för de med tillgångar utomlands
Under förra året var det flertalet tyngre företagsledare som smet från skatt, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Ändå har Sverige mellan år 2005 och år 2015 lyckats med bedriften att sluta avtal med samtliga skatteparadis gällande information om eventuella skattesmitare med svenskt medborgarskap. Dessutom har Skatteverket sedan 2013 gett tillgång till just självrättelse till de med tillgångar utomlands.
Bland de som gör självrättelser finns gott om folkvalda personer och idrottsstjärnor men även företagsledare och andra med hög lön. Sammanlagt beräknas undangömda pengar kosta statskassan drygt sju miljarder kronor årligen. Budskapet från Skatteverket är att ta hem sina gömda pengar och skatta för sex år tillbaka för att de ska bli vita, då blir det ingen straffavgift och heller inget skattebrott.
Rika skattefuskar allra mest
Det är sedan tidigare känt att de som skattefuskar oftast är de som tjänar mest, de rikaste helt enkelt. I en artikel som går att läsa här, kan man läsa om den nya studien där det kommit fram att stigande inkomst ökar chansen med undanhållen skatt, successivt. Det visar sig att hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien. Dessutom är det så att förmögenhetsklyftorna ökat ännu mer de senaste årtiondena, mer än vad som tidigare varit känt, något som även det kommit fram genom studien.